2021/4 Cultuurchristendom

Cultuurchristendom is een term die vaker gebruikt wordt, maar waaraan op verschillende manieren een inhoud wordt gegeven. Voor sommige mensen is het een ronduit negatieve uitdrukking, terwijl anderen er nog vreugde en hoop uit weten te putten. In dit nummer wordt op verschillende manieren ingegaan op het christendom, als voeding van de cultuur in onze tijd en leefwereld.
Allereerst beschrijft Roel Kuiper de betekenis van het geloof in de politiek. Het christendom is in Nederland en België natuurlijk maar op beperkte wijze expliciet aanwezig in de politiek, maar het is interessant om te zien wat desondanks de implicaties ervan zijn.
Vervolgens zal ik zelf enkele punten aanstippen van wat het cultuurchristendom betekent voor het priester-zijn in deze tijd. Hierbij worden zowel de moeilijkheden als de kansen onder de aandacht gebracht, ook in relatie tot de opleiding van priesters.
Pater Marc Lindeijer SJ geeft een heel praktisch voorbeeld van hoe de pastorale zorg in de huidige tijd, leidt tot het vinden van creatieve oplossingen in trouw aan de roeping van de priester. Met het voorbeeld van de ‘prinsenzegen’ wordt dit goed beschreven.
Voor een filosofische reflectie is de bijdrage van Detlef Rohling zeer lezenswaardig. Hij brengt gedachten van Nietzsche samen met de zeer populaire overwegingen van Halík.
Uit de internationale bijdragen van Communio is een bijdrage genomen van Yves Raison du Cleuziou, die laat zien op welke uitdagende manier Houellebecq zijn relatie tot het christendom beschrijft. Het artikel werd in deze vertaling licht ingekort.
Een bijdrage van Joris Schröder besluit dit laatste nummer van jaargang 2021. Hij geeft een mooi beeld van het personalisme van Mounier, waarin de auteur zeer thuis is.

Namens de redactie,

Dr. Lambert Hendriks
Hoofdredacteur

AuteurTitelPagina
RedactieVoorwoord241
R. KuiperDe hemel boven het Binnenhof. Geloof, cultuurchristendom en politiek242-253
L. HendriksHet priesterschap en het cultuurchristendom254-269
M. LindeijerPrinsenzegen in Roosendaal: een alternatief voor de Carnavalsmis?270-280
D. RohlingCultuurchristendom: reflecties bij Friedrich Nietzsche en Tomás Halík281-394
Y. Raison du CleuziouEen onmogelijke bekering? Michel Houellebecq, de sacramentaliteit van vrouwen en het geleidelijk verdwijnen van het katholicisme295-312
J. SchröderChristelijk personalisme. Emmanuel Mounier (1905-1950)313
Elke drie maanden ons blad bij u in de bus?

Laatste nummers

De aflevering van Communio die u deze zomer ontvangt, is in zijn geheel gewijd aan het thema van de ‘godsdienstvrijheid’….

Wanneer we spreken over het geheugen, dan roept dat als vanzelf heel verschillende zaken op. Omdat ons opeens iets te…

Tijdens de voorbereidingen van dit eerste nummer van onze nieuwe jaargang, kwam emeritus-paus Benedictus XVI te overlijden. Hij stierf op…

De thematiek van dit nummer, het vlees, roept bij menig lezer ongetwijfeld vragen op. Het is een woord dat in…

Het thema van dit derde nummer mag als titel van een tijdschrift misschien wat bevreemding oproepen. Toch maakt een nadere…

Communio is een internationaal katholiek tijdschrift. Naast de dialoog tussen geloof en cultuur vormt de internationale samenwerking één van de wezenskenmerken van Communio. Het tijdschrift wordt uitgegeven in meer dan 15 landen en taalgebieden.

Contactinformatie
Dr L. Hendriks
NL – Heyendallaan 82 – 6464 Kerkrade
E-mail: redactie@communio.nl

Administratie abonnementen
Dhr. A. Dols
Standaardmolen 8
2406 JK Alphen aan de Rijn
E-mail: administratie@communio.nl

Copyright: 2021 Stichting Communio | Privacyverklaring

Website door: Webheld.nl