Ten geleide
In deze tweede aflevering van jaargang 2009 worden de bijdragen niet gecentreerd rond een bepaald thema; ze behoren veeleer bij de theologische actualiteit, die met steekwoorden als evolutie, relatie tot het jodendom, verlossing en verzoening en het priesterschap in de katholieke Kerk zijn aangegeven. In dit Darwin-jaar mag geen bijdrage ontbreken over God en evolutie. Onder deze titel schetst de onlangs overleden Amerikaanse kardinaal en theoloog Avery Dulles in grote lijnen deze problematiek vanuit de visie van de Kerk.

Een andere actualiteit wordt door Karl-Heinz Menke behandeld. Hij beschrijft vanuit publicaties van Joseph Ratzinger diens theologie over de verhouding van het christendom tot het jodendom, een bijdrage die tevens laat zien hoezeer het Tweede Vaticaanse Concilie een ommekeer heeft betekend in de verhouding tot de heilsuniversaliteit en heilsuniciteit van het joodse volk. Verlossing en verzoening zijn blijvend actueel in het zich eigen maken van het geloof alsook in de verkondiging ervan in deze tijd met middelen van deze tijd.

Het eerste aspect wordt door Eric Luijten behandeld in diens opstel over de spiritualiteit van boete en verzoening. Het tweede aspect komt ter sprake in de bijdrage van Frank Bosman, die laat zien hoe het thema van verlossing aan het licht komt in de computergame Fallout 3. Ook het steekwoord “celibaat van de priester” is blijvend actueel. Jan Vries stelt een verdiepte canonieke definitie van het celibaat voor. Luc De Maere bespreekt recent uitgekomen Vaticaanse richtlijnen om de geschiktheid voor het celibataire priesterschap ook te toetsen met behulp van de psychologie.

Een jaarabonnement op Communio kost € 29,00. Studenten betalen €17,50. Een los nummer kost €6,00 exclusief verzendingskosten. Bestellen kan via Communio, Dendermondsesteenweg 306 in 9070 Destelbergen of voor Nederland: Communio, Postbus 1321 in 5200 BJ ’s-Hertogenbosch, e-mail: info@communio.be / info@communio.nl of via de website: www.communio.be / www.communio.nl. 

Meer uit deze jaargang: